2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Udka z pieczarkowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Gdy znudzą się zwykłe pieczone udka, można je nadziać wspaniałym farszem z pieczarek i orzechów laskowych, zyskają na smaku,będą prawdziwą ucztą na obiad.

Udka z pieczarkowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z pieczarkowym nadzieniem

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z pieczarkowym nadzieniem
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nadzienie: Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, obraną jedną cebulę siekamy nożem w kosteczkę.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i cebulę dusimy do miękkości dodając w trakcie mielone orzechy.Gdy prawie cały płyn odparuje wbijamy jajko i szybko całość mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zostawiamy do ostygnięcia. Z udek ostrym nożem delikatnie oddzielamy skórkę od mięsa i wpychamy w środek farsz pieczarkowy.Oprószamy równomiernie z każdej strony udka podanymi przyprawami pieprzem i solą układamy w naczyniu żaroodpornym, drugą obrana cebulę kroimy w cząstki, układamy na mięsie i pieczemy w piekarniku w temp 180*c około 1,2 godz aż mięso będzie miękkie. Podajemy z dowolnymi dodatkami. 
Udka z pieczarkowym nadzieniem
pieczarki trzemy na tarce cebulę kroimy w kostkę
Udka z pieczarkowym nadzieniem
całość dusimy na masełku do odparowania wody
Udka z pieczarkowym nadzieniem
następnie dodajemy mielone orzechy laskowe
Udka z pieczarkowym nadzieniem
przygotowanym farszem nadziewamy udka pieczemy