Sposób przygotowania:
Sernik z truskawkami na herbatnikachPrzygotowanie spodu:
Herbatniki dokładnie rozkruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wysypać do tortownicy o średnicy 26 cm i dokładnie wylepić, następnie mocno docisnąć dłonią.
Spód odłożyć do lodówki.
Przygotowanie masy:
Ser przerzucić do miski, wbić jaja, dodać budynie, cukier z wanilią i cukier. Dokładnie zmiksować.
Przygotowanie truskawek:
Truskawki umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć szypułki, pokroić na połowy.
Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Pieczenie sernika:
Na masę serową równomiernie ułożyć truskawki.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 70 minut, w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika aby sernik nie opadł.
Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
demisec