BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Tort piętrowy dla Jubilatów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Robiłam tort dla swoich dziadków którzy obchodzili 55 rocznice ślubu. Postanowiłam po raz pierwszy tort udekorować żywymi kwiatami z( róży). Był to strzał w dziesiątkę.

Tort piętrowy dla Jubilatów

Składniki:

Tort piętrowy dla Jubilatów

 

  • Biszkopt duży;
  • mąka tortowa 1,5 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
  • cukier 1 szkl,
  • jajka 7 szt,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • szczypta soli,

 

  • Biszkopt mały;
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,

 

  • krem śmietankowy na cały tort piętrowy;
  • śmietana 30 % 2 litry,
  • śmietan fix 5 op,
  • cukier puder 6 łyżek,
  • żelatyna 3 łyżeczki,
  • woda gotowana 1/4 szkl,

 

  • Masa śmietankowa malinowa 1 op,
  • śmietana kremówka 30% 500 ml,
  • maliny około 150 - 200 g,
  • cukier 2 - 3 łyżki,

 

  • dodatkowo;
  • brzoskwinie 1 puszka,
  • wiórki kokosowe 200 g,
  • dżem brzoskwiniowy 1 słoik,
  • dżem malinowy 1/2 słoika,
  • gołąbki 2 szt,
  • róże żywe 18 szt ( 2 bukiety ),
  • koraliki cukrowe,

Sposób przygotowania:

Tort piętrowy dla Jubilatów
Biszkopt duży zrobiony według tego przepisu .

oto link;

https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html

biszkopt mały;

Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i żółtka na przemian, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Na koniec wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 ( najlepiej do suchego patyczka),

Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty , (gdyby biszkopt wyszedł za wysoki przekroić wtedy na trzy blaty i jeden wykorzystać do innych celów.).

Krem śmietankowy;

Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a następnie z śmietan fixsem.

Do ubitej śmietany cienkim strumykiem dodajemy rozpuszczoną letnią żelatynę,delikatnie mieszamy.

Brzoskwinie odsączamy z soku ,osuszmy ręcznikiem papierowym , a następnie kroimy w kostkę. 

Krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu + zmiksowane z cukrem maliny.

Składanie tortu;

najpierw składamy duży biszkopt .

Spodni blat biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy część kremu śmietankowego oraz część pokrojonych brzoskwiń, nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym , nakładamy trzeci ostatni blat.

Cały tort smarujemy kremem śmietankowym.

Teraz zabieramy się za mały biszkopt; 

Spodni blat małego biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, smarujemy dżemem malinowym,nakładamy część kremu malinowego, nakładamy drugi blat dociskamy.

Torcik nakładamy na środek dużego tortu, smarujemy kremem śmietankowym.

Na górę tortu kładziemy gołąbki oraz dekorujemy cały tort żywymi różami, bitą śmietaną oraz koralikami .

Cały tort duży i mały obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Tagi:

okazje tort