Sposób przygotowania:
Tort piętrowy dla Jubilatów
Biszkopt duży zrobiony według tego przepisu .
oto link;
https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
biszkopt mały;
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i żółtka na przemian, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Na koniec wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 ( najlepiej do suchego patyczka),
Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty , (gdyby biszkopt wyszedł za wysoki przekroić wtedy na trzy blaty i jeden wykorzystać do innych celów.).
Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a następnie z śmietan fixsem.
Do ubitej śmietany cienkim strumykiem dodajemy rozpuszczoną letnią żelatynę,delikatnie mieszamy.
Brzoskwinie odsączamy z soku ,osuszmy ręcznikiem papierowym , a następnie kroimy w kostkę.
Krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu + zmiksowane z cukrem maliny.
Składanie tortu;
najpierw składamy duży biszkopt .
Spodni blat biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy część kremu śmietankowego oraz część pokrojonych brzoskwiń, nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym , nakładamy trzeci ostatni blat.
Cały tort smarujemy kremem śmietankowym.
Teraz zabieramy się za mały biszkopt;
Spodni blat małego biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, smarujemy dżemem malinowym,nakładamy część kremu malinowego, nakładamy drugi blat dociskamy.
Torcik nakładamy na środek dużego tortu, smarujemy kremem śmietankowym.
Na górę tortu kładziemy gołąbki oraz dekorujemy cały tort żywymi różami, bitą śmietaną oraz koralikami .
Cały tort duży i mały obsypujemy wiórkami kokosowymi.
oto link;
https://gotujmy.pl/biszkopt-ktry-zawsze-wychodzi,przepisy-okazje-przepis,261011.html
biszkopt mały;
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i żółtka na przemian, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Na koniec wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 ( najlepiej do suchego patyczka),
Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty , (gdyby biszkopt wyszedł za wysoki przekroić wtedy na trzy blaty i jeden wykorzystać do innych celów.).
Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a następnie z śmietan fixsem.
Do ubitej śmietany cienkim strumykiem dodajemy rozpuszczoną letnią żelatynę,delikatnie mieszamy.
Brzoskwinie odsączamy z soku ,osuszmy ręcznikiem papierowym , a następnie kroimy w kostkę.
Krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu + zmiksowane z cukrem maliny.
Składanie tortu;
najpierw składamy duży biszkopt .
Spodni blat biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy część kremu śmietankowego oraz część pokrojonych brzoskwiń, nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym , nakładamy trzeci ostatni blat.
Cały tort smarujemy kremem śmietankowym.
Teraz zabieramy się za mały biszkopt;
Spodni blat małego biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, smarujemy dżemem malinowym,nakładamy część kremu malinowego, nakładamy drugi blat dociskamy.
Torcik nakładamy na środek dużego tortu, smarujemy kremem śmietankowym.
Na górę tortu kładziemy gołąbki oraz dekorujemy cały tort żywymi różami, bitą śmietaną oraz koralikami .
Cały tort duży i mały obsypujemy wiórkami kokosowymi.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)