marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Francuskie wiatraczki z mielonym mięsem z chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Wypieki, a w tym przekąski z francuskiego ciasta sprawdzają się na tyle, że nie trzeba kombinować, ile czego do ciasta dodać i można je krócej od innych przygotowywać,np. gdy się robi odwróconą tartą z owocami lub paluszki z posypką.

Francuskie wiatraczki z mielonym mięsem z chilli

Składniki:

Francuskie wiatraczki z mielonym mięsem z chilli

  • 450 g. mrożonego ciasta francuskiego,
  • 300 g. mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta duża curry,
  • szczypta duża chilli,
  • olej do smażenia/pieczenia,
  • mąka do podsypania.

Sposób przygotowania:

Francuskie wiatraczki z mielonym mięsem z chilli
Ciasto francuskie po wyjęciu rozmrozić na noc, żeby potem nie czekać długo, następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować je i wykrawać nożem lub radełkiem kwadraty i ponacinać je tak, by można z nich utworzyć wiatraczki.

Najpierw jednak przygotować farsz, tj. mięso albo zemleć albo kupić zmielone i tylko przesmażyć je na patelni z rozgrzanym olejem, aż zbrązowieje i doprawić solą, curry i papryczką chilli i zamieszać dokładnie. Potem zestawić patelnię na bok, a mięso odsaczyć na łopatce kuchennej z tłuszczu i przełożyć do miski blaszanej.

Nakładać łyżeczką farsz na środek płatów ciasta i wtedy dopiero tworzyć wiatraczki, zalepiając co drugie skrzydło ciasta ze sobą i zalepić lekko białkiem. Układać ciastka na lekko natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.

Piec z ok.15 min. Potem wyjąć blachę, a ciastka zebrać na łopatce i przełożyć na tacę i jeść.