czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Małe, kruche pakieciki wypełnione pysznym, warzywno - rybnym farszem i serem. Idealne na każdą okazję.

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym

Składniki:

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym

 

  • opakowanie ciasta francuskiego (225g),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/4 zielonej papryki,
  • 6 pieczarek,
  • 1 filet rybny (u mnie z dorsza),
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do ryb,
  • 50g żółtego sera,
  • jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym

ETAP 1:

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym
Na środku każdego kwadratu ciasta nałożyć farsz.

Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie, krótkie paseczki lub w kostkę. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do ryb. Wraz z warzywami podsmażyć na łyżce oleju.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Blat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć trochę farszu, posypać startym serem.

ETAP 2:

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym
Wszystkie rogi złożyć do środka i delikatnie zlepić.

Wszystkie rogi składać do środka i delikatnie skleić. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 200st.