marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wiatraczki francuskie na pikantnie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto francuskie rozmrozić i formować z niego na stolnicy wiatraczki.Przygotować nadzienie, nadziać dołki w cieście.Ułożyć na blasze.Piec.

Wiatraczki francuskie na pikantnie.

Składniki:

Wiatraczki francuskie na pikantnie.

 

  • 500 g.mrożonego francuskiego ciasta,
  • 50 dag.sera tofu,
  • 35 dag.suszonych pomidorów z ziołami w zalewie,
  • garstka orzeszków pinii lub pistacji,
  • 1 średnia cebula,
  • 20 dag.masła klarowanego,
  • szczypta duża pieprzu kajeńskiego,
  • łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Wiatraczki francuskie na pikantnie.
Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika rozmrozić, rozwałkować. Orzeszki rozłupać i posiekać, ser tofu pokruszyć, a cebulę obrać, umyć, posiekać i zeszklić na maśle na patelence.Z ciasta formować średnie wiatraczki, robiąc w środku dołki na nadzienie. Na samo dno położyć cebulkę, na to ser tofu kruszony i siekane orzeszki jakie obecnie dostępne. Blachę lekko nasmarować olejem i ułożyć wiatraczki nadziane. Wstawić do nagrzanego do 190-200 st. C piekarnika na 15 min lub trochę dłużej. po upieczeniu wyjąć blachę z ciastkami i dopiero wtedy kłaść na nie odsączone z oliwy suszone pomidory, które posiekać przedtem. Posypać ciastka szczyptą pieprzu kajeńskiego i spożywać.

Tagi:

zioła ciasto