CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Galaretka z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zawsze robię tę galaretkę na Wielkanoc. Wszystkim smakuje a to dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego i octu balsamicznego.

Galaretka z jajkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galaretka z jajkiem

 

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 udka kurczaka gotowane bez skórki
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • cukier, sól, pieprz
  • 10 g żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretka z jajkiem

gotowanie

Galaretka z jajkiem
Najpierw nakładamy połówki jajek, a na około pokrojone warzywa

Groszek i kukurydzę odsączamy. Jajka gotujemy na twardo. Udka gotujemy, potem kroimy w dość drobną kostkę.
Ugotowaną marchewkę i ogórki kroimy w plasterki.

Bulion warzywny mieszamy z koncentratem pomidorowym, octem, cukrem, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Małe salaterki płuczemy zimną wodą, na spód kładziemy połówki jajka i zalewamy kilkoma łyżkami galarety.

zalewanie, schładzanie

Następnie rozkładamy połowę marchewek , ogórków , kukurydzy i groszku.

Potem do wysokości warzyw, delikatnie wlewamy galaretę.

Salaterki najlepiej na kilkanaście minut włożyć do zamrażalnika ,dla szybkiego schłodzenia.

Jak galaretka dość dobrze się zetnie, wyjmujemy, dodajemy kawałki kurczaka i resztę warzyw, zalewamy pozostałą galaretą.

Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.