Sposób przygotowania:
Buraczkowa galaretka z jajkiem
Ugotowane w łupinkach buraczki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać ocet ,doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać śmietanę/nie gotować/ i połączyć z rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody żelatyną. Śmietanę połączyć z buraczkami/razem z wytworzonym sokiem/ i dokładnie wymieszać. Przygotować małe miseczki,lub foremki silikonowe /większe niż jajo/,wysmarować masłem lub olejem. Miseczki wypełnić do połowy buraczkami, włożyć jajko i uzupełnić ponownie masą buraczkową. Gotowe galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Gotowe wyjąć z foremek/można dno wstawić na chwilę do ciepłej wody/ułożyć na półmisku i podawać z dodatkiem pieczywa i wędliny.Galaretki nie należy zbyt długo przetrzymywać,gdyż jajko zmienia swój kolor.Najlepiej zrobić wieczorem i podawać rano na świąteczne śniadanie.
CORAL