akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Piękne, smaczne i proste do przygotowania. Doskonałe jako prezent dla swojej drugiej połówki. Polecam!

Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego

 

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (lub ciasto francuskie domowej roboty)
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego
1. Jabłka przekroić w pół. 2. Ostrym nożykiem lub łyżeczką wydrążyć gniazdka nasienne.3. Pokroić w cieniutkie plasterki.4. Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na równe paseczki o szerokości 2 cm. 5. Nakłuć widelcem. 6. Na każdym paseczku układać plastry jabłka. 7. Posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem.8. Część ciasta bez jabłek zagiąć i dobrze docisnąć. 9. Paseczki zwinąć w roladki.10. Powstaną zgrabne różyczki ;).11. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.12. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego
Przygotowanie jabłkowych różyczek z ciasta francuskiego,