Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jajecznica z botwinką i makaronem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedliście kiedyś jajecznicę z botwinką i makaronem? Jeżeli nie to spróbujcie i spróbujcie, bo jest pyszna i niezwykle sycąca. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację czy nawet obiad ( tak jak było w moim przypadku ). Smacznego:)

Jajecznica z botwinką i makaronem

Składniki:

Jajecznica z botwinką i makaronem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jajecznica z botwinką i makaronem
1. Botwinkę dokładnie oczyszczam, następnie płuczę i drobno kroję, kolejno przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję do miękkości, pod koniec gotowania solę do smaku, następnie dokładnie odcedzam z wody i studzę. Następnie skrapiam lekko sokiem z cytryny i mieszam, dzięki temu botwinka nie straci ładnego koloru.

2. Następnie makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam i dokładnie studzę.

3. Koperek płuczę , dokładnie osuszam, a następnie drobno kroję.

4. Do dużej miski wbijam jajka, dodaję zimny makaron, botwinkę i koperek ( odrobinę koperku odkładam do posypania jajecznicy ), mieszam przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Na patelni rozgrzewam masło ( tak około 2 łyżki ), wlewam przygotowaną masę i smażę cały czas mieszając, gdy jajka będą ścięte jajecznica jest gotowa.

6. Na talerze nakładam po porcji gotowe jajecznicy, posypuję posiekanym koperkiem i podaję.

7. Smacznego życzę.

Rady:

Z przepisu wychodzi około 4 porcje.