Jajecznica to potrawa z roztrzepanych i usmażonych jajek. Przygotowuje się ją z dodatkami m.in. szynką,
bekonem, kawałkami pieczeni, kiełbasą, itp. Często też, spotyka się
jajecznicę z warzywami. We
Włoszech są to
pomidory i świeża bazylia, zaś w
Meksyku łatwo spotkać popularną jajecznicę z papryczką chilli,
cebulą i kolendrą.
Kiedy podawać jajecznicę?
Danie to, zwykle podawane jest na śniadanie, może być jedzone o każdej porze dnia. Jajecznica idealnie nadaje się do
dań głównych jako dodatek, czy włożona między dwie kromki chleba.
Technik wykonywania idealnej jajecznicy jest wiele. Każdy ma swój własny sposób. Jedni dodają śmietankę, inny mleko. Zrobić ją można na słoninie, maśle czy oleju. W przypadku
jajecznicy - wszystkie chwyty są dozwolone.
Jajecznica na mleku
Jajecznica na mleku to
świetna propozycja dla osób, które
nie lubią masła ani oleju. Takie danie jest niskokaloryczne, lekkie i pożywne. Jajecznica ze szczypiorkiem to dobra propozycja na kolację. Doskonale komponuje się z
kiełbasą, serem żółtym i pieczarkami. Jajecznica z łososiem sprawdzi się w przypadku amatorów ryb. Potrawa z powodzeniem może zastąpić obiad.
Jajecznica to zdrowie
Jajecznica to najczęstsze śniadanie u kulturystów. Jest chętnie przez nich konsumowane ze względu na
dużą zawartość białka. Sam temat jajecznicy w literaturze pojawia się od wieków. Jadali ją zarówno królowie jak i chłopi. Aż w ośmiu książkach słynnej pisarki
Agathy Christie wspomniana jest jajecznica.