Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Sos węgierski z kurczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekko pikantny, mocno paprykowy sos ze świeżych, dojrzałych w słońcu pomidorów. Sos z dodatkiem piersi z kurczaka, cebuli i czosnku. Idealny obiad na lato, pełen aromatu i smaku, syty i dość szybki w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podany z ryżem.

Sos węgierski z kurczakiem

Składniki:

Sos węgierski z kurczakiem

 

  • 700g. piersi z kurczaka
  • 4 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku
  • 4 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • olej rzepaowy do smażenia
  • 2 cebule
  • 5 zabków czosnku
  • 6 różno kolorowych papryk (zielone , czerwone ,żółte )
  • 1 papryka chili wraz z pestkami ( zielona lub czerwona )
  • 10 dojżałych, dużych pomidorów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos węgierski z kurczakiem
Mięso myjemy osuszamy, kroimy w paski. Wsypujemy przyprawę do kurczaka oraz suszone pomidory, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kawałki kurczaka na rumiano.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w pół plasterki, dodajemy do mięsa, mieszamy. Paprykę kroimy w dużą kostkę, chili drobno, dodajemy do dania. Dusimy aż warzywa lekko zmiękną.

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę, dokładamy na patelnię.

Dusimy do momentu powstania gęstego sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Gdyby pomidory puściły zbyt wiele soku, a danie było by za rzadkie można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą.