Sposób przygotowania:
Tartaletki z fasolką szparagową i botwinkąPrzygotowanie kruchego ciasta
Ze składników wymienionych wyżej zagniatamy kruche ciasto - pamiętamy, aby masło użyte to ciasta było zimne, a mąka przesiana. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
przygotowanie fasolki
Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki. Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku 15 minut, odcedzamy.
Przygotowanie botwinki
Botwinę myjemy, kroimy na drobne kawałki, gotujemy 3 min. w osolonym wrzątku.
Przygotowanie sosu
Jajka wbijamy do miseczki, rozmącamy. Dodajemy śmietanę, ricottę, sól, pieprz, ostrą paprykę, ser żółty, mieszamy.
Wylepianie foremek ciastem
Ciasto rozwałkowujemy - część (1/5) odkładamy na bok, przyda nam się później. Za pomocą foremek wykrawamy kawałki ciasta, którym wylepiamy dno i brzegi foremek.
wyłożenie dodatków
Na dno ciasta wykładamy botwinkę, na nią zaś fasolkę szparagową.
ETAP 7:
Warzywa polewamy sosem. Z pozostałego ciasta wykrawamy paseczki, które układamy w kratkę na wierzchu tartaletek.
pieczenie
Tartaletki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 30 minut. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.