Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolka szparagowa i botwinka - takiego połączenia smakowego jeszcze nie znałam. Postanowiłam zatem spróbować i zobaczyć, co z tego wyjdzie! Wyszły naprawdę smaczne tartaletki.

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką

 

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką

Przygotowanie kruchego ciasta

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką
Ciasto kruche owijamy folią i wstawiamy do lodówki

Ze składników wymienionych wyżej zagniatamy kruche ciasto - pamiętamy, aby masło użyte to ciasta było zimne, a mąka przesiana. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

przygotowanie fasolki

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonym wrzątku

Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki. Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku 15 minut, odcedzamy.

Przygotowanie botwinki

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką
Botwinkę gotujemy krótko w osolonym wrzątku

Botwinę myjemy, kroimy na drobne kawałki, gotujemy 3 min. w osolonym wrzątku.

Przygotowanie sosu

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką
Sos ze śmietanki, ricotty, jaj i sera żółtego

Jajka wbijamy do miseczki, rozmącamy. Dodajemy śmietanę, ricottę, sól, pieprz, ostrą paprykę, ser żółty, mieszamy.

Wylepianie foremek ciastem

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką
Ciastem kruchym wylepiamy dno i ścianki foremek

Ciasto rozwałkowujemy - część (1/5) odkładamy na bok, przyda nam się później. Za pomocą foremek wykrawamy kawałki ciasta, którym wylepiamy dno i brzegi foremek.

wyłożenie dodatków

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką

Na dno ciasta wykładamy botwinkę, na nią zaś fasolkę szparagową.

ETAP 7:

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką

Warzywa polewamy sosem. Z pozostałego ciasta wykrawamy paseczki, które układamy w kratkę na wierzchu tartaletek.

pieczenie

Tartaletki z fasolką szparagową i botwinką

Tartaletki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 30 minut. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.