SUPERPRZEPIS

Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri

  • 1
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri Więcej zdjęć (2)

Kluseczki są delikatne i takie migdałowo-kokosowe. Smakują rewelacyjnie na ciepło, a nawet jak ostygną.

Składniki:

Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri

Około 20 sztuk:

  • 250 g serka capri
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek mąki migdałowej (płaskich)
  • 4-5 łyżek wiórek kokosowych (płaskich)

Panierka:

  • 2-3 łyżki mąki migdałowej
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • sól do osolenia wody
  • olej kokosowy do smażenia

Ponadto:

  • ulubione dodatki (np. jogurt naturalny z miodem, owoce sezonowe, dżem)

Sposób przygotowania:

Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri

Masa:

Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri
Serek uprzednio należy podusić za pomocą widelca.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.

Formowanie:

Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri
Powinno wyjść mniej więcej 20 kluseczek.

Z masy uformować kulki wielkością przypominające średni orzech włoski.

Gotowanie:

Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri
Ogień powinien być niewielki, aby kluski nie porozpadały się.

Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia - na małym ogniu.

Panierowanie:

Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri
Mąka migdałowa i wiórki powinny być w proporcji 1:1.

Ostudzone kluseczki obtoczyć w wiórkach i mące migdałowej.

Obsmażanie:

Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri
Kluski najlepiej smakują ciepłe.

Kluski zarumienić na oleju kokosowym i podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.