gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Rzodkiewka gotowana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Tak naprawdę to takie ugotowane rzodkiewki robiłam i jadłam pierwszy raz są naprawdę pyszne i po ugotowaniu są takie łagodne w smaku.

Rzodkiewka gotowana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rzodkiewka gotowana

 

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do polania
  • ziarna słonecznika
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Rzodkiewka gotowana
Najpierw przygotować słonecznik.

Rozgrzewamy patelnię wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy chwilę cały czas mieszamy aby ziarna się nie przypaliły 

Uprażone zsypujemy z patelni aby się nie przypaliły .

Rzodkiewki dobrze myjemy albo wkładamy na chwilę do zimnej wody.

Obieramy rzodkiewki z dużych liści ale zostawiamy środkowe listki zostawiamy też ogonki rzodkiewek.

W garnku zagotować wodę dodać sól do smaku i cukier włożyć przygotowane rzodkiewek .

Długość gotowania rzodkiewek zależy od ich wielkości ale tak około 10-15 minut najlepiej to sprawdzić.Ale jeżeli gotujemy krócej to zostaje ładniejszy kolor rzodkiewek.

Ugotowane rzodkiewki odsączamy na sitku .

Rozpuszczamy masło .

Rzodkiewki przekładamy na półmisek polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy ziarnami słonecznika

Takie rzodkiewki podałam na ciepło do obiadu.

POLECAM!!!
Rzodkiewka gotowana
Taka rzodkiewka to pyszny dodatek do obiadu.