Sposób przygotowania:
Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe
Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki i marchewkę przepuścić przez praskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać jajka oraz mąki.
Wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników.
Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Formować kluseczki w dowolnym kształcie, można zrobić je także tak jak kopytka. Ja uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyłam.
Gotowe kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty od wypłynięcia.
Wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników.
Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Formować kluseczki w dowolnym kształcie, można zrobić je także tak jak kopytka. Ja uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyłam.
Gotowe kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty od wypłynięcia.
madziulka89