Sposób przygotowania:
Kluseczki z mąki z ciecierzycyPrzygotowanie ciasta na kluseczki
W misce mieszamy mąkę pszenną i z ciecierzycy oraz szczyptę soli. Stopniowo dolewamy wrzącą wodę.
Ciasto delikatnie mieszamy.
Gotowanie kluseczek
W dużym i szerokim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.
Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki za pomocą łyżeczki.
Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Przygotowanie masełka szałwiowego
Na patelni rozpuszczamy 40 gram masła. Do rozpuszczonego masła wrzucamy listki szałwii.
Szałwię smażymy na małym ogniu ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane kluseczki mieszamy na patelni z masełkiem szałwiowym. Całość podgrzewamy ok. 2 minut.
Serwowanie kluseczek
Kluseczki podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.