wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Kluseczki dyniowe z cebulą i serem pleśnowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluseczki dyniowe to danie z kuchni kaszubskiej.Te delikatne kluski z ziemniaków i dyni podaje się tam ze skwarkami albo cebulką najczęściej jako dodatek do dań głównych. Dla mnie te kluseczki to danie obiadowe– podane z karmelizowaną cebulą i serem.

Kluseczki dyniowe z cebulą i serem pleśnowym

Składniki:

Kluseczki dyniowe z cebulą i serem pleśnowym

 

  • Kluseczki dyniowe
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g dyni mrożonej Hortex
  • 1 żółtko
  • 100 g mąki
  • 1/3 łyżeczki soli, trochę pieprzu
  • do podania:
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g pokruszonego sera pleśniowego

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki dyniowe z cebulą i serem pleśnowym
Ziemniaki ugotować w łupinkach, przestudzić i obrać. Następnie zgnieść ziemniaki za pomocą widelca albo tłuczka do ziemniaków. Dynię ugotować na parze przez 15 minut. Następnie zmiksować i przełożyć do małego garnka. Postawić na ogień i podgrzewać w celu odparowania wody, przez ok 10 minut, często mieszając. Przestudzić Ziemniaki zmieszać z dynią, żółtkiem, solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę i zmieszać na jednolite ciasto. W garnku zagotować wodę i posolić ją Kluski za pomocą dwóch łyżek kłaść na gotującą się wodę. Gotować od momentu wypłynięcia na wierzch ok 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na talerz. Cebulę pokroić w półplasterki. Usmażyć na maśle aż będzie rumiana, na koniec dodać miód. Kluseczki podawać z cebulka i posypane pokruszonym serem