plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kluseczki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zielone kluseczki które zaciekawią każdego maluszka

Kluseczki ze szpinakiem

Składniki:

Kluseczki ze szpinakiem

 

  • 40 dag małych ziemniaczków
  • 10 dag mąki pszennej
  • łyżka pestek słonecznika
  • 10 dag świeżego szpinaku
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kluseczki ze szpinakiem
Ziemniaczki umyć, ugotować, ostudzić, zmielić w maszynce. Pestki słonecznika podprażyć na patelni, zmielić w młynku. Szpinak opłukać, odciąć ogonki, liście zblanszować, posiekać. Ziemniaki zagnieść ze zmielonymi pestkami słonecznika, szpinakiem, solą i mąką, tak by ciasto nie kleiło się do dłoni. Uformować z niego wałki, podzielić na kawałki, zrobić kulki i wrzucić na wrzątek osolony, gotować 2-3 minutki.

Tagi:

szpinak