grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Kluseczki szpecle ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluseczki ze szpinakiem tzw. "spätzle" charakterystyczne dla kuchni niemieckiej i tyrolskiej. Przygotowywane są na bazie jajek i mąki z dodatkiem szpinaku.

Kluseczki szpecle ze szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluseczki szpecle ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki szpecle ze szpinakiem

Przygotowanie kluseczek

Kluseczki szpecle ze szpinakiem
Poza sezonem świeży szpinak możemy zastąpić mrożonym.

Po oczyszczeniu szpinak blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 30 sekund. Szpinak dokładnie osuszamy i mielimy do uzyskania jednolitej konsystencji.

W misce mieszamy szpinak z jajkami i mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając.

Ciasto na kluseczki odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.
W międzyczasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.

Z ciasta formujemy kluseczki. W najprostszy sposób możemy kluseczki kłaść łyżeczką na wrzącą wodę.
Do formowania kluseczek możemy wykorzystać również praskę do ziemniaków. Dzięki tej metodzie kluseczki będą przypominały formą prawdziwe spätzle. Ciasto przekładamy do praski i przeciskamy kluseczki bezpośrednio wrzucając je do wrzącej wody. Kluseczki przeciskamy bezpośrednio nad garnkiem.

Po wypłynięciu kluseczek na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Przygotowanie kluseczek z pomidorkami

Kluseczki szpecle ze szpinakiem
Kluseczki ze szpinaku możemy podać również z masełkiem szałwiowym.

Na rozgrzanej patelni z 3-4 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy pomidorki, ok. 3-4 minuty.

Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Do podsmażonych pomidorków dodajemy ugotowane kluseczki. Całość delikatnie mieszamy i podsmażamy ok. 2 minut.


Tagi:

kluski szpinak