Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Klasyczne kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne, delikatne i przepyszne kopytka z przepisu Babci. Doskonale komponują się z sosami za równo mięsnymi jak i na słodko np. z truskawek.

Klasyczne kopytka

Składniki:

Klasyczne kopytka

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne kopytka

Przygotowanie ciasta

Klasyczne kopytka
Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść

Na początku należy wstawić wodę z solą na gaz, by już się gotowała, gdy ciasto na kopytka będzie gotowe. Ziemniaki rozbić tłuczkiem, lub przepuścić przez maszynkę.

Dodać mąkę, jaja i zagnieść jednolite ciasto, które będzie lekko lepiło się do rąk. Nie należy dosypywać mąki, dzięki temu kluski zachowają delikatność.

Dzielenie ciasta i formowanie wałeczków

Klasyczne kopytka
Z ciasta na kopytka uformować pięć wałeczków

Ciasto podzielić na pięć części. Z każdej z nich uformować wałeczek.

Krojenie kopytek

Klasyczne kopytka
Wałeczki z ciasta należy spłaszczać w dłoni i ukośnie kroić

Wałeczki spłaszczyć lekko dłonią i kroić na ukos.

Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.


Tagi:

kluski danie