kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kluski orkiszowe leniwe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne kluseczki z rodzynkami. Kluseczki przygotowane z dodatkiem rodzynek i mąki orkiszowej. Polecam na słodki obiad lub kolację.

Kluski orkiszowe leniwe z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski orkiszowe leniwe z rodzynkami

 

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 6 łyżek rodzynek
  • gorąca woda do rodzynek
  • 1 jajo
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka erytrolu
  • szczypta soli
  • 1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej
  • mąka orkiszowa do podsypania
  • woda do gotowania klusek
  • sól do wody
  • olej do wody

Sposób przygotowania:

Kluski orkiszowe leniwe z rodzynkami
Do kubka wsypujemy rodzynek i wlewamy gorącą wodę, odstawiamy do ostudzenia. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy wybite jajko, sól i mieszamy. Dodajemy odsączone z wody rodzynki i pozostałe składniki, zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na kilka części. Stolnicę podsypujemy mąką i z każdej części ciasta formujemy wałek, spłaszczamy i kroimy dowolnej wielkości kluski.

Gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Kluski orkiszowe leniwe z rodzynkami
Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy.
Kluski orkiszowe leniwe z rodzynkami
Na stolicy podsypanej mąką z każdej części ciasta formujemy wałek.
Kluski orkiszowe leniwe z rodzynkami
Na stolicy podsypanej mąką kroimy kluski.
Kluski orkiszowe leniwe z rodzynkami
Ugotowane kluski przekładamy na cedzak i odsączamy.