Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kołpaki po cygańsku

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

pyszna sałatka, można ją jeść zarówno na zimno jak i po podgrzaniu

Kołpaki po cygańsku

Składniki:

Kołpaki po cygańsku

 

  • 1-1,5 kg płachetki kołpakowatej ( grzyb znany pod regionalnymi nazwami: kołpak, turek, niemka)
  • ok.1 kg cebuli
  • 6 łyżek oleju
  • 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • ZALEWA
  • 3/4 szkl. octu 10%
  • 2 szkl. wody
  • 3-4 łyżki soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego 30%
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kołpaki po cygańsku
Grzyby oczyścić, opłukać. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet, gotować 15 min., przecedzić. Cebulę zeszklić na 3-4 łyżkach oleju, dodać pokrojone w paski grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec oprószyć papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, zalać zalewą i chwilkę pogotować. Nakładać do wyparzonych słoików uważając żeby nie zostały pęcherzyki powietrza i natychmiast zakręcać. Odstawić do wystygniecia odwracając do góry dnem. Podawać na ciepło z bułeczką jako samodzielne danie albo na zimno jako sałatkę. Jeśli chcemy przechowywać sałatkę kilka miesięcy to można słoiki pasteryzować, najlepiej trzykrotnie po 30 min. z 24-godzinnymi przerwami. Zalewę można zrobić dzień wcześniej aby zioła oddały jej cały swój aromat. Myśle, że do takiej sałatki nadają sie też inne grzyby, np. rydze, opieńki albo borowiki.

Tagi:

grzyby