KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Kompot wigilijny z suszonych owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kompot z suszu - wszystkim znany specjał wigilijny, polecam !

Kompot wigilijny z suszonych owoców

Składniki:

Kompot wigilijny z suszonych owoców

 

  • 3 litry wody
  • dwie garści suszonych jabłek
  • garść suszonych gruszek
  • ok. 300 g suszonych śliwek
  • garść suszonych daktylów
  • garść suszonych rodzynek
  • kilka suszonych fig
  • przyprawy: cynamon, goździki
  • szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Kompot wigilijny z suszonych owoców
Do dużego garnka wlewam około 3 litrów wody. Dosypuję szklankę cukru. Będziemy potrzebowali trochę więcej wody, jeśli kompot potrzebny nam na następny dzień. Ja polecam wykonanie kompotu dzień przed Wigilią właśnie dlatego, że zyskuje on wówczas znacznie na aromacie i konsystencji. W takim przypadku dolewamy trochę wrzątku do kompotu dnia następnego. Wszystkie owoce wrzucamy do wody i na wolnym ogniu, często mieszając czekamy aż całkowicie zmiękną. Teraz pozostaje przyprawić nasz kompot kilkoma goździkami, łyżką cynamonu. Kompot podajemy w pękatych kubeczkach umieszczając na dnie po kilka suszonych owoców,Smacznego!