misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Sernik na cieście kakaowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Choć w życiu upiekłam już bardzo dużo serników to do tego przepisu wracam jak bumerang. To ulubiony sernik mojego Taty. Jest pyszny, mega delikatny, kremowy i aromatyczny, a idealnie kruche kakaowe ciasto sprawia, że ciężko się od niego oderwać.

Sernik na cieście kakaowym Więcej zdjęć (16)

Składniki:

Sernik na cieście kakaowym

 

  • Ciasto kakaowe:
  • 400 g mąki pszennej u mnie tym 405
  • 220 g zimnego masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 3 żółtka
  • 1 op. cukru z ziarenkami wanilii
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg białego mielonego sera
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 szkl. bardzo drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jaj
  • 2 budynie (u mnie biszkoptowe)
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • 1 op. cukru z ziarenkami wanilii
  • 1 ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Sernik na cieście kakaowym
Ciasto kakaowe:

Ze składników szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną z nich dajemy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą wkładamy do zamrażarki. Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 290 st. piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:

Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i cukrem z ziarenkami wanilii. Do połączonych składników dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Następnie do masy dodajemy kaszę manną i proszek budyniowy. Do utartych składników dodajemy po łyżce ser i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową przekładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch na dużych oczkach tarki ścieramy ciasto włożone wcześniej do zamrażarki.

Sernik pieczemy w temp. 190 - 200 stopni przez około 60 minut.

Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Po nocy "odpoczynku" ciasto będzie się doskonale kroiło. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.
Sernik na cieście kakaowym
Na stolnicę wykładamy składniki do przygotowania ciasta
Sernik na cieście kakaowym
Za składników wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto
Sernik na cieście kakaowym
Połąwę ciasta wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
Sernik na cieście kakaowym
Do miski dajemy miękki tłuszcz oraz cukry
Sernik na cieście kakaowym
Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku
Sernik na cieście kakaowym
Dodajemy ekstrakt waniliowy
Sernik na cieście kakaowym
Wsypujemy proszek budyniowy i kaszę manną
Sernik na cieście kakaowym
Partiami dodajemy biały ser
Sernik na cieście kakaowym
Miksujemy do połączenia
Sernik na cieście kakaowym
Dodajemy białka ubite na sztywną pianę
Sernik na cieście kakaowym
Masę serową dajemy na podpieczony spód
Sernik na cieście kakaowym
Na wierzch ścieramy na tarce odłożone wcześniej ciasto
Sernik na cieście kakaowym
Sernik pieczemy w temp. 190 - 200 stopni przez około 60 minut.
Sernik na cieście kakaowym
Sernik na cieście kakaowym
Sernik na cieście kakaowym
Ciasto idealne na co dzień i na święta