Sposób przygotowania:
Sernik na cieście kakaowym
Ciasto kakaowe:
Ze składników szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną z nich dajemy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą wkładamy do zamrażarki. Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 290 st. piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i cukrem z ziarenkami wanilii. Do połączonych składników dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Następnie do masy dodajemy kaszę manną i proszek budyniowy. Do utartych składników dodajemy po łyżce ser i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową przekładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch na dużych oczkach tarki ścieramy ciasto włożone wcześniej do zamrażarki.
Sernik pieczemy w temp. 190 - 200 stopni przez około 60 minut.
Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Po nocy "odpoczynku" ciasto będzie się doskonale kroiło. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.
Ze składników szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną z nich dajemy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą wkładamy do zamrażarki. Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 290 st. piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i cukrem z ziarenkami wanilii. Do połączonych składników dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Następnie do masy dodajemy kaszę manną i proszek budyniowy. Do utartych składników dodajemy po łyżce ser i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową przekładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch na dużych oczkach tarki ścieramy ciasto włożone wcześniej do zamrażarki.
Sernik pieczemy w temp. 190 - 200 stopni przez około 60 minut.
Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Po nocy "odpoczynku" ciasto będzie się doskonale kroiło. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.
lukrowanepierniczki