Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Keks pomarańczowy na święta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomarańczy zapewnia mi sok pomarańczowy. Bakalie nadają wypiekowi specyficznego smaku, ale również aromatu.

Keks pomarańczowy na święta

Składniki:

Keks pomarańczowy na święta

na keks

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g bakali(skórka pomarańczowa i cytrynowa, orzechy)
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Keks pomarańczowy na święta
Miękkie masło ucieram na puch z cukrem pudrem. Dodaje po jednym jajku. Miksuję. Dodaję sok pomarańczowy. Miksuję. Bakalie i mąkę łączę ze sobą. Dodaje do masy. Dodaje proszek do pieczenia. Miksuję. Tortownicę smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Leje ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.