Sposób przygotowania:
Brytyjskie Bożonarodzeniowe ciasto owocowe
🔘 Mieszanka mączna: mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, Ground All Spices (lub 1 łyżeczkę z samemu zrobionej mieszanki Ground All Spices), następnie dodać sól, skórkę z pomarańczy i limonki. Wszystko razem wymieszać.
🔘 Mieszanka z owocami: do większego garnka włożyć masło, wsypać cukier, dodać melasę, rodzynki, żurawinę, wlać 180 ml wody (lub jak kto chce, 50% wody + 50% rumu lub brandy). Teraz ciągle mieszając, na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu około 3 - 5 minuty, aż mieszanina ładnie zgęstnieje. Później wyłączyć piec i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu domieszać daktyle, śliwki, orzechy i wlać roztrzepane jajka. Ponownie wszystko delikatnie razem wymieszać.
🔘 Teraz do mieszanki z owocami wsypać mieszankę mączną z przyprawami i starannie razem wymieszać do połączenia się składników. Spód i bok tortownicy wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, papier również posmarować masłem i przykryć następnym krążkiem papieru. Ciasto owocowe umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( tortownicą energicznie kilka razy wstrząsnąć, aby ciasto się dobrze rozprowadziło i siadło).
🔘 Ciasto owocowe włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 75 - 90 minut w 160°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po 50 minutach ciasto przykryć folią aluminiową i piec do końca. Pod koniec pieczenia sprawdzić stopien wypieczenia ciasta, wbijając drewnianny spikulec w środek ciasta, jeśli wyjdzie czysty, ciasto jest gotowe.
🔘 Lukier morelowy: połączyć dżem z wodą i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Schłodzonym lukrem posmarować powierzchnię schłodzonego ciasta.
🔘 Mieszanka z owocami: do większego garnka włożyć masło, wsypać cukier, dodać melasę, rodzynki, żurawinę, wlać 180 ml wody (lub jak kto chce, 50% wody + 50% rumu lub brandy). Teraz ciągle mieszając, na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu około 3 - 5 minuty, aż mieszanina ładnie zgęstnieje. Później wyłączyć piec i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu domieszać daktyle, śliwki, orzechy i wlać roztrzepane jajka. Ponownie wszystko delikatnie razem wymieszać.
🔘 Teraz do mieszanki z owocami wsypać mieszankę mączną z przyprawami i starannie razem wymieszać do połączenia się składników. Spód i bok tortownicy wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, papier również posmarować masłem i przykryć następnym krążkiem papieru. Ciasto owocowe umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( tortownicą energicznie kilka razy wstrząsnąć, aby ciasto się dobrze rozprowadziło i siadło).
🔘 Ciasto owocowe włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 75 - 90 minut w 160°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po 50 minutach ciasto przykryć folią aluminiową i piec do końca. Pod koniec pieczenia sprawdzić stopien wypieczenia ciasta, wbijając drewnianny spikulec w środek ciasta, jeśli wyjdzie czysty, ciasto jest gotowe.
🔘 Lukier morelowy: połączyć dżem z wodą i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Schłodzonym lukrem posmarować powierzchnię schłodzonego ciasta.