Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Brytyjskie Bożonarodzeniowe ciasto owocowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świąteczny tort ma odpowiednią mieszankę słodkich, kwaśnych i soczystych owoców cytrusowych. Alkoholowy lub bezalkoholowy ? Bezalkoholowy można podać większej ilości członkom rodziny.

Brytyjskie Bożonarodzeniowe ciasto owocowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brytyjskie Bożonarodzeniowe ciasto owocowe

 

  • tortownica (średnica 24 cm)
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa
  • masło (do wysmarowania tortownicy)

 

  • Mieszanka z owocami:
  • 220 g masła (niesolone)
  • 100 g cukru (jasnobrązowy)
  • 50 g melasy
  • 170 - 200 g rodzynek (sułtanki)
  • 200 g żurawiny (suszona)
  • 180 ml wody, lub (50 % wody + 50 % rumu lub brandy)
  • 100 g daktyli (pokroić w kostkę)
  • 180 g suszonych śliwek (pokroić w kostkę)
  • 80 g orzechów pekan (posiekać)
  • 3 jajka

 

  • Mieszanka mączna:
  • 230 g. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielony)
  • 1 łyżeczka przypraw Ground All Spices
  • gałki muszkatołowej z 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i 1/2 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • starta skórka (z 1 pomarańczy)
  • starta skórka (z 1 limonki)

 

  • Lukier morelowy:
  • 2 łyżki dżemu (morelowy)
  • 2 łyżki wody (gorąca)

Sposób przygotowania:

Brytyjskie Bożonarodzeniowe ciasto owocowe
🔘 Mieszanka mączna: mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, Ground All Spices (lub 1 łyżeczkę z samemu zrobionej mieszanki Ground All Spices), następnie dodać sól, skórkę z pomarańczy i limonki. Wszystko razem wymieszać.

🔘 Mieszanka z owocami: do większego garnka włożyć masło, wsypać cukier, dodać melasę, rodzynki, żurawinę, wlać 180 ml wody (lub jak kto chce, 50% wody + 50% rumu lub brandy). Teraz ciągle mieszając, na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu około 3 - 5 minuty, aż mieszanina ładnie zgęstnieje. Później wyłączyć piec i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu domieszać daktyle, śliwki, orzechy i wlać roztrzepane jajka. Ponownie wszystko delikatnie razem wymieszać.

🔘 Teraz do mieszanki z owocami wsypać mieszankę mączną z przyprawami i starannie razem wymieszać do połączenia się składników. Spód i bok tortownicy wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, papier również posmarować masłem i przykryć następnym krążkiem papieru. Ciasto owocowe umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( tortownicą energicznie kilka razy wstrząsnąć, aby ciasto się dobrze rozprowadziło i siadło).

🔘 Ciasto owocowe włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 75 - 90 minut w 160°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po 50 minutach ciasto przykryć folią aluminiową i piec do końca. Pod koniec pieczenia sprawdzić stopien wypieczenia ciasta, wbijając drewnianny spikulec w środek ciasta, jeśli wyjdzie czysty, ciasto jest gotowe.

🔘 Lukier morelowy: połączyć dżem z wodą i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Schłodzonym lukrem posmarować powierzchnię schłodzonego ciasta.
Brytyjskie bożonarodzeniowe ciasto owocowe
Prawdziwy tort świąteczny z owocami musi być gęsty, ciasto musi być miękkie i wilgotne.
Brytyjskie bożonarodzeniowe ciasto owocowe
Ciasto piec przez około 75 - 90 minut w 160°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, po 50 minutach ciasto przykryć folią aluminiową i piec do konca.
Brytyjskie bożonarodzeniowe ciasto owocowe
Ciasto umieścić w wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem tortownicy, tortownicą energicznie kilka razy wstrząsnąć, aby ciasto się rozprowadziło i siadło.