lindis7

lindis7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Kruche ciasteczka 2.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Słodycze moje ulubione. Mniammm.

Kruche ciasteczka 2.

Składniki:

Kruche ciasteczka 2.

 

  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 ugotowane żółtka
  • 2 białka do zlepiania
  • 4 dag cukru kryształu do posypania
  • konfitura do przybrania
  • 2 dag tłuszczu do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka 2.
Ugotowane żółtka przetrzeć, mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, przetarte żółtka, zagnieść ciasto, dodając ewentualnie trochę śmietany. Pozostawić je w chłodnym miejscu na około pół godziny. Białka roztrzepać. Ciasto rozwałkować dość cienko i wykrawać okrągłe ciasteczka o średnicy około 3-4 cm. U połowy otrzymanych krążków wykroić w środku okrągły otwór. Każdy krążek bez otworu smarować białkiem i zlepiać z krążkiem z otworkiem (do zlepienia można też użyć zamiast białka marmolady lub dżemu). Zlepione krążki układać za pomocą noża na wysmarowanej tłuszczem blasze, smarować każdy białkiem, posypać cukrem, upiec w piekarniku na jasnozłoty kolor. Podawać przybrane konfiturą, na przykład z wiśni czy drobnych truskawek.

Tagi:

ciastka kruche