misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne idealnie kruche ciasteczka, przełożone aromatyczną marmoladą to doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Kruche ciasteczka Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Kruche ciasteczka

 

 

  • Dodatkowo:
  • marmolada
  • czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka
Na blat przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, zimne masło lub margarynę oraz szczyptę soli. Zarabiamy gładkie ciasto, które dajemy na 2-3 godziny do lodówki. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Z ciasta wykrawamy ciasteczka. W połowie robimy dziurki.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. około 10 minut. Po upieczeniu studzimy. Ciasteczka bez dziurki smarujemy porcją marmolady i przykrywamy ciasteczkami z dziurką.

Dekorujemy.
Kruche ciasteczka
Ze składników zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Kruche ciasteczka
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Kruche ciasteczka
Z ciasta za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka
Kruche ciasteczka
W połowie ciasteczek mniejszą foremką robimy dziurki
Kruche ciasteczka
Ciasteczka wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche ciasteczka
Ciasteczka wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche ciasteczka
Pieczemy w temp. 170 st. około 10 minut.
Kruche ciasteczka
Upieczone studzimy.
Kruche ciasteczka
Na ciastka bez dziurki nakładamy porcję marmolady
Kruche ciasteczka
Na ciasteczka z marmoladą dajemy ciasteczka z dziurką i lekko dociskamy
Kruche ciasteczka
Dekorujemy czekoladą i białym maczkiem cukrowym
Kruche ciasteczka
Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku