Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym i dżemem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 26
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasteczka. Przełożone kremem czekoladowym i dżemem wiśniowym. Na różne okazje. Nie są trudne w wykonaniu. Bardzo polecam.

Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym i dżemem

Składniki:

Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym i dżemem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem:

  • 20 dag masła 82 %
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ( kopiasta ) kakao
  • odrobina dowolnego alkoholu (spirytus, wódka)

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • dowolna posypka (u mnie posiekane migdały)
  • pół słoiczka dżemu wiśniowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym i dżemem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolną foremką, u mnie podłużna foremka z ząbkami.

2. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy.

3. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, dodajemy kakao i dokładnie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, płynną, ale taką letnią dodajemy stopniowo do utartego masła i ucieramy, na koniec dodajemy alkohol według uznania. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką.

4. Składanie ciasteczek: Na połowę ciasteczek wykładamy po porcji dżemu, następnie wyciskamy krem i przykładamy drugim ciasteczkiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, i dekorujemy nią ciasteczka, posypujemy posypką. Ciasteczka odstawiamy do stężenia.

5. Podanie. Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Mąkę i cukier puder zawsze przesiewam.

Do dekoracji można użyć dowolnej posypki: posiekanych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych czy cukrowej posypki.

Z tej receptury wychodzi około 26 przełożonych ciasteczek, ale ich ilość zależy od wielkości użytej foremki.