Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym i dżemem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolną foremką, u mnie podłużna foremka z ząbkami.
2. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy.
3. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, dodajemy kakao i dokładnie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, płynną, ale taką letnią dodajemy stopniowo do utartego masła i ucieramy, na koniec dodajemy alkohol według uznania. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką.
4. Składanie ciasteczek: Na połowę ciasteczek wykładamy po porcji dżemu, następnie wyciskamy krem i przykładamy drugim ciasteczkiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, i dekorujemy nią ciasteczka, posypujemy posypką. Ciasteczka odstawiamy do stężenia.
5. Podanie. Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę i cukier puder zawsze przesiewam.
Do dekoracji można użyć dowolnej posypki: posiekanych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych czy cukrowej posypki.
Z tej receptury wychodzi około 26 przełożonych ciasteczek, ale ich ilość zależy od wielkości użytej foremki.
2. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy.
3. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, dodajemy kakao i dokładnie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, płynną, ale taką letnią dodajemy stopniowo do utartego masła i ucieramy, na koniec dodajemy alkohol według uznania. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką.
4. Składanie ciasteczek: Na połowę ciasteczek wykładamy po porcji dżemu, następnie wyciskamy krem i przykładamy drugim ciasteczkiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, i dekorujemy nią ciasteczka, posypujemy posypką. Ciasteczka odstawiamy do stężenia.
5. Podanie. Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę i cukier puder zawsze przesiewam.
Do dekoracji można użyć dowolnej posypki: posiekanych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych czy cukrowej posypki.
Z tej receptury wychodzi około 26 przełożonych ciasteczek, ale ich ilość zależy od wielkości użytej foremki.
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam upiec :)