Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasteczka z bezą i powidłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 27
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obłędne w smaku ciasteczka, bardzo prosta receptura. Bardzo kruche i chrupiące. Idealne na świąteczny stół.

Kruche ciasteczka z bezą i powidłem

Składniki:

Kruche ciasteczka z bezą i powidłem

Ciasto:

  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Beza:

  • 1 białko
  • niepełna szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

  • pół słoiczka powidła śliwkowego
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych
  • mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z bezą i powidłem
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykrawamy krążki o średnicy 4 i pół cm. Krążki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

2. Do białka wsypujemy połowę cukru pudru i miksujemy, resztę cukru dosypujemy stopniowo, składniki na bezę powinny być dość gęste, ale tak, żeby rozsmarować na krążkach ciasta, beza nie może się też rozlewać. Trzeba to zrobić na wyczucie. Ilość cukru zależy od wielkości białka.

3. Tak przygotowaną bezą smarujemy krążki ciasta.

4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Beza na ciasteczkach powinna być chrupiąca. Upieczone ciasteczka studzimy.

5. Ciasteczka smarujemy tą stroną gdzie nie ma bezy i składamy, lekko dociskamy, boki obtaczamy w wiórkach kokosowych.

6. Tak wykonane ciasteczka są gotowe do podania. Im dłużej poleżą to bardziej zmiękną. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Mąkę zawsze przesiewam.

Średnica foremki to 4 i pół cm.

Ciasteczka im dłużej poleżą to bardziej zmiękną.

Wychodzi około 27 sztuk, ale ich ilość zależy jak grubo rozwałkujemy ciasto.

Beza długo pozostaje chrupiąca.