misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka arachidowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, mega kruche, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasteczka z dodatkiem mąki arachidowej. Doskonałe na małe co nieco. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasteczka arachidowe Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasteczka arachidowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka arachidowe
Mąkę pszenną i arachidową przesiewamy na stolnicę. Pozostałe na sitku kawałki orzechów dodajemy do przesianej mąki. Dodajemy przesiany cukier puder, żółtka, szczyptę soli, masło lub margarynę. Szybko zarabiamy jednolite ciasto, a następnie owijamy je w folię spożywczą i dajemy na 3 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i za pomocą tarki takiej jak moja lub tarki do ziemniaków delikatnie odciskamy na cieście wzorek. Następnie wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w temp. 150 st. przez około 9-10 minut. Czas pieczenia może być inny jeśli ciasteczka będą grubsze lub większe.

Upieczone i ostudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka arachidowe
Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto
Ciasteczka arachidowe
Ze składników szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciiasto
Ciasteczka arachidowe
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm
Ciasteczka arachidowe
Za pomocą tarki odbijamy wzorki na cieście
Ciasteczka arachidowe
Za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka
Ciasteczka arachidowe
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka arachidowe
Ciasteczka pieczemy w temp. 150 st. przez około 9-10 minut
Ciasteczka arachidowe
Pyszne kruche ciasteczka idealne do kawy lub herbaty