kasia.nma

kasia.nma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

kruche rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

szybkie rogaliki dla niezapowiedzianych gości

kruche rogaliki z marmoladą

Składniki:

kruche rogaliki z marmoladą

 

  • 2szkl. mąki
  • 0,5szkl.cukru[może być mniej niż pół szklanki rogaliki będą mniej słodkie]
  • 2 żółtka
  • 20dag masła lub margaryny
  • marmolada
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

kruche rogaliki z marmoladą
Mąkę cukier ,masło i żółtka zagniatamy na stolnicy i wyrabiamy kruche ciasto.Wkładamy na 15min do zamrażalki.Przygotowujemy w tym czasie stolnicę posypując mąką wyciągamy ciasto i niewielkimi porcjami wałkujemy cienkie ok 2-3mm placki,rozwałkowany placek przecinamy na osiem części tzw.gwiazdę na powstałe trójkąty nakładamy po pół łyżeczki marmolady i zwijamy trójkąt od szerszego końca do środka placka[można też marmoladą posmarować cały trójkącik i wtedy zwinąć].W ten sposób należy postępować z pozostałym ciastem.Poukładać na blasze i wstawić do piekarnika na ok 15-20min. w temp.180st.Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem