Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i jabłkami
Z podanych składników przygotować rozczyn, przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Przygotować jabłka: Jabłka drobno pokroić w kostkę, posypać cynamonem. Odsatwić
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać podgrzane mleko oraz roztopione masło. Dodać rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wałkować w okrąg, podzielić na 8 trójkątów, każdy trójkąt dodatkowo rozwałkować. Na szerszy bok trójkąta układać jabłka lub marmoladę. Zawinąć rogalik.
Rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rogaliki dekorować cukrem pudrem, lukrem, czekoladą i orzechami.
Przygotować jabłka: Jabłka drobno pokroić w kostkę, posypać cynamonem. Odsatwić
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać podgrzane mleko oraz roztopione masło. Dodać rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wałkować w okrąg, podzielić na 8 trójkątów, każdy trójkąt dodatkowo rozwałkować. Na szerszy bok trójkąta układać jabłka lub marmoladę. Zawinąć rogalik.
Rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Rogaliki dekorować cukrem pudrem, lukrem, czekoladą i orzechami.
skuter5
biedroneczki