Myszata1993

Myszata1993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 106]

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i jabłkami - pyszne, aromatyczne rogaliki sprawdzające się na każdą okazję, jako słodka przystawka do kawy

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i jabłkami

 

 

 

 

  • marmolada

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą i jabłkami
Z podanych składników przygotować rozczyn, przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Przygotować jabłka: Jabłka drobno pokroić w kostkę, posypać cynamonem. Odsatwić

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać podgrzane mleko oraz roztopione masło. Dodać rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wałkować w okrąg, podzielić na 8 trójkątów, każdy trójkąt dodatkowo rozwałkować. Na szerszy bok trójkąta układać jabłka lub marmoladę. Zawinąć rogalik.

Rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Rogaliki dekorować cukrem pudrem, lukrem, czekoladą i orzechami.
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i jabłkami
Z podanych składników przygotować rozczyn
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i jabłkami
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i jabłkami
Z ciasta formować trójkąty, układać jabłka i marmoladę