umbr4

umbr4

Kucharz
[Przepisów: 14]

Kulki ryżowe z toffi - szyszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj wracam do Was z małą "bombą kaloryczną", której nie potrafię się oprzeć . Są to kulki zrobione z ryżu preparowanego i toffi.

Kulki ryżowe z toffi - szyszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kulki ryżowe z toffi - szyszki

 

  • 3/4 kostki margaryny
  • jedną tabliczkę mlecznej czekolady
  • 0,5 kg cukierków toffi (ja kupiłam iryski)
  • 300 g ryżu preparowanego

 

Sposób przygotowania:

Kulki ryżowe z toffi - szyszki
Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną w paski margarynę, tabliczkę czekolady w kostkach oraz cukierki. Po rozpuszczeniu mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Bierzemy niewielką ilość ryżu w polewie i formujemy w kulki odstawiając do wystygnięcia na talerz. Pamiętajcie, aby nie kłaść kulek na siebie, bo po prostu się skleją a przy próbie ich oddzielenia mogą Nam się pokruszyć. Kulki gotowe ! Możemy się nimi zajadać :) Smacznego !
Kulki ryżowe z toffi - szyszki
Potrzebujemy: margarynę, tabliczkę czekolady. cukierki i ryż preparowany
Kulki ryżowe z toffi - szyszki
Margarynę rozpuszczamy z cukierkami i czekoladą. Dodajemy ryż i energicznie mieszamy.
Kulki ryżowe z toffi - szyszki
Kulki muszą być rozdzielone podczas schnięcia, aby się nie posklejały.

Tagi:

ryż czekolada