SUPERPRZEPIS

Szyszki dla alergików

  • 15
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Szyszki dla alergików Więcej zdjęć (8)

Tak zrobione szyszki są świetną przekąska dla dzieci, które mają alergię na kakao. Moje księżniczki za nimi przepadają.

Składniki:

Szyszki dla alergików

 

  • 170 g margaryny
  • 450 g krówek lub irysów
  • 150 g - 200 g ryżu preparowanego-dmuchanego (3 paczki)
  • 1 łyżka mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Szyszki dla alergików
Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka i topimy na małym ogniu. Krówki lub irysy rozpakowujemy, wrzucamy do rozpuszczonej margaryny i dodajemy mleko w proszku. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy pierwszą paczkę ryżu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe dwie paczki ryżu i mieszamy tak, by każde ziarenko ryżu było pokryte masą.



Teraz następuje twórcza część:)



Z powstałej masy formujemy szyszki, które układamy np. na kawałku papieru do pieczenia i odstawiamy na kilka minut do lodówki, by stężały.



Przy formowaniu szyszek trzeba uważać, bo masa jest bardzo gorąca i można poparzyć ręce, o języku nie wspomnę jak dziecko będzie chciało podkraść:)



Ja zrobiłam z dwóch porcji, bo u mnie jedna to za mało:)
Szyszki dla alergików
Do garnka dajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margaryną a krówki pozbawiamy papierków
Szyszki dla alergików
Do rozpuszczonej margaryny dodajemy krówki oraz mleko w proszku
Szyszki dla alergików
Całość mieszamy aż składniki dokładnie się połączą
Szyszki dla alergików
Do garnka z masą dodajemy ryż preparowany
Szyszki dla alergików
Całość dokładnie ze sobą mieszamy
Szyszki dla alergików
Z masy formujemy zgrabne szyszki
Szyszki dla alergików
Pyszne szyszki smak naszego dzieciństwa

Tagi:

ryż