Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Lekka zupa z kalarepy piersią kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekka zupa, w sam raz na sezon wiosenny czy letni. Przygotowuję ją zawsze, gdy już mogę zebrać część plonów z ogrodu. W sam raz dla osób na diecie.

Lekka zupa z kalarepy piersią kurczaka

Składniki:

Lekka zupa z kalarepy piersią kurczaka

 

  • 2 kalarepy
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej (typu Vegeta)
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 garście makaronu (u mnie nitki)
  • 200 ml mleka
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Lekka zupa z kalarepy piersią kurczaka
Piersi z kurczaka wkładamy do garnka. Zalewamy wodą (2,5l.) i przyprawę warzywną. Po 30 minutach wyjmujemy mięso i kroimy je w kostkę. Marchew i kalarepę kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru.

Jak minie 10 minut to dodajemy makaron. Też gotujemy go ok. 10 min. Po upłynięciu tego czasu dodajemy mięso oraz łyżkę mąki rozrobioną w mleku. Solimy i pieprzymy do smaku.

Tuż przed podaniem posypujemy koperkiem.