eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Oberiba Eli,czyli zupa z kalarepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Oberiba, czyli zupa z kalarepy z zasmażką jaką gotowała moja mama. Jest to danie z kuchni śląskiej.

Oberiba Eli,czyli zupa z kalarepy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oberiba Eli,czyli zupa z kalarepy

 

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • miąższ i liście z 6 dużych kalarep użytych do faszerowania
  • 5 młodych marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Oberiba Eli,czyli zupa z kalarepy
Porcję rosołową zalać wodą,posolić i zagotować. Miąższ kalarepy pokroić w kostkę,liście posiekać. Marchewki,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać,umyć i też pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i koperek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Kalarepę i liście wrzucić do garnka z wywarem i gotować 15 minut. Do kalarepy dodać jarzyny,ziemniaki i gotować do miękkości. Porcję rosołową wyjąć z zupy i obrać mięso. Mięso pokroić i dodać do zupy. Margarynę roztopić w rondlu,dodać mąkę i przesmażyć nie rumieniąc. Zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Do ugotowanej zupy dodać natkę pietruszki,koperek i doprawić do smaku maggi. Smacznego!
Oberiba Eli,czyli zupa z kalarepy
Miąższ z kalarepy pokroić w kostkę.......
Oberiba Eli,czyli zupa z kalarepy
Liście z kalarepy umyć ,osuszyć i posiekać.
Oberiba Eli,czyli zupa z kalarepy
Jarzyny obrać,umyć i pokroić w kostkę....
Oberiba Eli,czyli zupa z kalarepy
Umyty koperek i natkę pietruszki drobno posiekać.