Sposób przygotowania:
Oberiba Eli,czyli zupa z kalarepy
Porcję rosołową zalać wodą,posolić i zagotować. Miąższ kalarepy pokroić w kostkę,liście posiekać. Marchewki,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać,umyć i też pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i koperek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Kalarepę i liście wrzucić do garnka z wywarem i gotować 15 minut. Do kalarepy dodać jarzyny,ziemniaki i gotować do miękkości. Porcję rosołową wyjąć z zupy i obrać mięso. Mięso pokroić i dodać do zupy. Margarynę roztopić w rondlu,dodać mąkę i przesmażyć nie rumieniąc. Zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Do ugotowanej zupy dodać natkę pietruszki,koperek i doprawić do smaku maggi. Smacznego!