Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lekkie lody miętowo-cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lody z białek jaja o smaku miętowym.

Lekkie lody miętowo-cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekkie lody miętowo-cytrynowe

 

  • białka z 5 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 1/2-1 łyżeczki kropli miętowych

Sposób przygotowania:

Lekkie lody miętowo-cytrynowe
Białka jaj przełożyć do suchej miski. Ubić je na sztywną pianę. Do piany dodawać stopniowo cukier puder i cały czas ubijać. z cytryny wycisnąć sok, dodać go do piany z białek i cukru pudru. Ubijać dalej, aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Dodać do niej krople miętowe (ilość wg uznania). Dokładnie wymieszać. Wszystko przełożyć do wcześniej zamrożonej maszynki dorobienia lodów. Ubijać ok. pół godziny. Gotową masę lodową przełożyć do pojemniczka i zamrozić. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, rozłożyć je do pucharków.
Lekkie lody miętowo-cytrynowe
Białka z pięciu jaj ubite na sztywną pianę.
Lekkie lody miętowo-cytrynowe
Krople miętowe dodane do piany z białej cukru pudru i soku z cytryny.
Lekkie lody miętowo-cytrynowe
Piana z białek wymieszana z kroplami miętowymi przełożona do maszynki do lodów.
Lekkie lody miętowo-cytrynowe
Masa lodowa ubijana w maszynce do robienia lodów.

Tagi:

lody