ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Letnie tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tiramisu z dodatkiem jagód, ja przygotowałam w dużym naczyniu, można także przygotować w pucharkach

Letnie tiramisu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Letnie tiramisu

 

  • ok. 150 g podłużnych biszkoptów
  • 250g sera mascarpone
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ok. 1 szklanki jagód
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka zaparzonej kawy
  • odrobina kakao

Sposób przygotowania:

Letnie tiramisu
Zaczynamy od zaparzenia mocnej kawy, którą następnie mieszamy z likierem. Zółtka przekładamy do misy, dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach kilka minut aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy ser mascarpone (zmniejszamy odrobinę obroty miksera), cały czas ubijamy. Powinniśmy mieć gęstą, puszystą masę. Gdy będzie gotowa, biszkopty maczamy w kawie, tak aby całe były nasączone. Układamy je na dnie misy (lub pucharków), jeden obok drugiego, następnie biszkopty pokrywamy połową masy i posypujemy odrobiną jagód. Następnie układamy taką samą 2 warstwę biszkoptów, kremu. Tiramisu powinno się schłodzić w lodówce 3 godziny. Po tym czasie posypujemy je resztą jagód i odrobiną kakao.
Letnie tiramisu
Masa na tiramisu,ubijamy żółtka z cukrem i mascarpone
Letnie tiramisu
pierwsza warstwa biszkoptów i kremu
Letnie tiramisu
druga warstwa biszkoptów i kremu, wierzch posypujemy jagodami