marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody na lemoniadzie cytrynowo-pomarańczowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Lody z różnymi smakami od owocowych do mocno czekoladowych są nie od dziś atrakcją dla każdego, zwłaszcza w letnie dni. Dzisiejsza moja propozycja to lody na lemoniadzie cytrusowej.

Lody na lemoniadzie cytrynowo-pomarańczowej

Składniki:

Lody na lemoniadzie cytrynowo-pomarańczowej

 

  • 150 ml. mleka 3,2 %,
  • 200 ml. kremówki,
  • 6 żółtek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 duże cytryny,
  • 2 duże pomarańcze,
  • 1/2 l. wody mineralnej niegazowanej,
  • oraz pojemnik na lody.

Sposób przygotowania:

Lody na lemoniadzie cytrynowo-pomarańczowej
Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić oraz oddzielić żółtka od białek, a żółtka utrzeć na parze z cukrem, a do drugiego garnka wlać mleko i śmietanę kremówkę, gotować na lekko średnim ogniu, nie dopuszczając, by się zagotowały. Następnie wlać masę jajeczną do mlecznej i ubijać w kąpieli wodnej, tj. ustawić garnek z masą na drugim z wodą. Potem zestawić na bok i wystudzić.

Lemoniadę sporządzić z soku wyciśniętego z cytryn i pomarańcz zarazem na wyciskarce, by można było potem zebrać z soku pestki i wyrzucić, a sok wymieszać z wodą niegazowaną i wymieszać z masą jajeczno-mleczną.

Przełożyć masę do pojemnika na lody, zamknąć hermetycznie i wstawić pojemnik do zamrażalnka na 4-5 godz. Co jakiś czas wyjąć pojemnik i przemieszać widelcem masę, w celu utworzenia się kryształków lodu. Po upływie godzin wyjąć pojemnik z lodami i przekładać je gałkownicą do pucharków.

Podawać z wafelkami i bitą śmietaną.

bez gotowania


Tagi:

lody lody