SUPERPRZEPIS

Makowe „ziemniaczki”

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Makowe „ziemniaczki” Więcej zdjęć (5)

To pyszny, szybki w przygotowaniu deser!!! Jeśli lubimy makowe pyszności, te bajaderki z pewnością podbiją nasze serca.

Składniki:

Makowe „ziemniaczki”

SKŁADNIKI:

  • 200 gram kakaowych herbatników,
  • 50 gram jasnych herbatników,
  • ok 300 gram gotowej masy makowej,
  • 2 łyżki masła,
  • rum do smaku,
  • ok 100 gram dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele, śliwka kalifornijska, żurawina, rodzynki i figi),
  • suchy mak do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Makowe „ziemniaczki”

ETAP 1

Makowe „ziemniaczki”
Po przełożeniu do miski ciastka kruszymy

Herbatniki przekładamy do miski i rozkruszmy w dłoniach.

ETAP 2

Makowe „ziemniaczki”
Masę makową łączymy z herbatnikami

Do pokruszonych dodajemy masę makową. Łączymy je z ciastami.

ETAP 3

Makowe „ziemniaczki”
przygotowane bakalie dodajemy do masy

Bakalie drobno kroimy (żurawinę i rodzynki nie). Pokrojone dodajemy do masy. Następnie dodajemy rozpuszczone mało. Całość dokładnie mieszamy dodając rum do smaku.

ETAP 4

Makowe „ziemniaczki”
Formujemy ziemniaczki:)

Z gotowej masy odrywamy kawałki i formujemy kulki ( u mnie o średnicy około 2,5-3 cm.

ETAP 5

Makowe „ziemniaczki”
Mak przesypujemy do miseczki i obtaczamy w nim ziemniaczki

Gotowe obtaczamy w suchym maku.
Tak przygotowany deser odkładamy na około 1 godzinę do chłodu, by kulki stężały.


Tagi:

ziemniaki