Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Malinowe bułeczki a'la pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Malinowe bułeczki drożdżowe pieczone w piekarniku. Wersja lżejsza od tradycyjnych pączków, a przepis bardzo podobny.

Malinowe bułeczki a'la pączki

Składniki:

Malinowe bułeczki a'la pączki

Rozczyn

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 2 kieliszki nalewki malinowej
  • szczypta soli
  • 1 białko do posmarowania wierzchu bułek

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • dekoracja - kasza jaglana ekspandowana lub amarantus ekspandowany

Sposób przygotowania:

Malinowe bułeczki a'la pączki

Rozczyn

Mleko podgrzać do temp. ok. 30 stopni i rozpuścić w nim cukier oraz pokruszone drożdże. Dodać mąkę i wymieszać.

Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.

Ciasto

Malinowe bułeczki a'la pączki
Ciasto wyrabiamy aż będzie pulchne i sprężyste.

Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, jajko, cukier puder, szczyptę soli, dżem malinowy, nalewkę malinową oraz pozostałą mąkę.

Wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste. Na końcu dodać roztopione, wystudzone masło i zagniatać ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.

Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.

ETAP 3:

Malinowe bułeczki a'la pączki
Ciasto lekko rozwałkować i wycinać koło o średnicy 7-8cm

Gdy ciasto wyrośnie, należy go lekko rozwałkować i wyciąć koło 7-8 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na kolejne 20-30 min.

ETAP 4:

Wierzch bułeczek posmarować rozmąconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 18-20 min. Wystudzić.

Polewa

Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzić po wierzchu bułeczek i posypać ekspandowaną kaszą jaglaną lub amarantusem.

P.S. Bułeczki można również nadziać.