Sposób przygotowania:
Rumowe donaty karnawałoweETAP 1:
Mąkę przesiewam, mieszam ze szczyptą soli, cukrami oraz suchymi drożdżami w misce łyżką, wlewam ciepłe mleko, dodaję jajka i wyrabiam ciasto drożdżowe/
Na sam koniec wlewam rum oraz płynne masło i ponownie wyrabiam.
ETAP 2:
Wierzch ciasta oprószam delikatnie mąką, przykrywam ręcznikiem i zostawiam w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę, wałkuję na placek, literatką wycinam kółka, kieliszkiem dziurki w środku.
ETAP 4:
Rozgrzewam olej, smażę na złocisto z każdej strony.
ETAP 5:
Usmażone studzę na kratce, zimne lukruję i dekoruję posypką.
slodkokwasnakuchnia1
2milutka
Dziękuję ;)