Sposób przygotowania:
Czarne pączki z dziurką a'la doughnuts
Przygotowanie zaczynu drożdżowego: Do kubka rozkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz szczyptę soli i całość zalewamy 100ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Mieszamy chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż na wierzchu pojawi się "piana". Przygotowanie ciasta: Jajko wybijamy do miseczki, dodajemy cukier i cukier waniliowy i rozbełtujemy je widelcem. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozbełtane jajko, dodajemy zaczyn drożdżowy oraz kakao, a także wódkę i mleko. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy je ściereczką bawełnianą i pozostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto podrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i szklanką wycinamy kółka, a w ich środkach kieliszkiem wycinamy dziurki. Wycięte kółka pozostawiamy jeszcze na kilkanaście minut na podsypanej mąką stolnicy aby jeszcze troszkę podrosły. W garnuszku roztapiamy dwie kostki smalcu. Partiami wrzucamy pączki na rozgrzany olej i smażymy je z obu stron po kilkadziesiąt sekund. Pączki wyciągamy na papierowy ręczniczek aby osączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki posypujemy posypką lub cukrem pudrem. Smacznego!
msewka
monikaT83
-Natka-
edytaha
Świetny pomysł na pączki :)
-Natka-
Jeszcze nigdy nie miałam przyjemności obcować z amerykańskim policjantem więc nie wiem jakich kajdanek używają, ale wiem, że uwielbiają pączki z dziurką. :)
A co do kajdanek to tylko takie miałam w domu ... :)
kasnaj
-Natka-
Tak. :) Pozostawmy je bez komentarza. :)