Sposób przygotowania:
Pączki pieczone z marmoladą
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, całość zalewamy ciepłym mlekiem. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Odstawimy do wyrośnięcia na kwadrans. Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru, sól, 3 jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, najpierw mieszamy drewnianą łyżką potem mikserem. Dodajemy roztopione masło i miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwoijenia objętości, na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, szkloanką wycinamy kółka. Rozpłaszczamy w dłoni i na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Składamy kółko w dłoni na pół, zlepiamy brzegi, a następnie zbieramy zlepione miejsce w jednym miejscu. Taką kulkę układamy na papilotce, łączeniem do dołu. Pączki odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczmy w nim posmarowane jajkiem pączki ok 25 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.