jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Marmoladki winogronowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Antonówki nie są zbyt aromatycznym jabłkiem, jednak po dodaniu soku z winogron i odparowaniu nadmiaru wody mogą zamienić się w smakołyki.

Marmoladki winogronowe. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marmoladki winogronowe.

 

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka soku z winogron
  • cukier trzcinowy do smaku i posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Marmoladki winogronowe.
Jabłka myjemy, kroimy je w cząstki, wysypujemy pestki. Wsypujemy jabłka do garnka, zalewamy je sokiem i na małym ogniu rozgotowujemy. Przecieramyprzez sito, doprawiamy do smaku cukrem i mieszamy jeszcze ciepłą masę. Pamiętamy o tym, że jabłka po odparowaniu będą słodsze. Na prostokątnej blaszce wykładamy papier a na nim masę jabłkową na grubość ok. 1 cm. Suszymy masę w letnim piekarniku (ok 100 st.C), aż odparuje i stężeje. Z masy wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek do ciastek. Marmoladki posypujemy cukrem.
Marmoladki winogronowe.
Z masy wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek do ciastek.