Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Miękkie ciasteczka malinowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te ciasteczka przygotowałam z myślą wykorzystania resztek zapasów mrożonych malin i był to strzał w dziesiątkę. Ciasteczka są miękkie w środku mocno malinowe z wyraźną nutką cytryny. Nie za słodkie kruche od spodu idealne na każdy letni podwieczorek.

Miękkie ciasteczka malinowe

Składniki:

Miękkie ciasteczka malinowe

 

  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko (L)
  • sok i skórka z połówki dużej cytryny
  • 240 g mąki typ 650
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 sody oczyszczonej
  • 100 mrożonych malin bez wcześniejszego rozmrażania

Sposób przygotowania:

Miękkie ciasteczka malinowe

Przygotowanie i pieczenie

1. Masło umieszczamy w malakserze i ucieramy z cukrem na gładką masę.

2.. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową.

3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią. Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem bo inaczej będziemy musieli dodatkowo schłodzić ciasto przed właściwym nakładaniem do pieczenia. Cisto musi być zimne.

4. Wykładamy na przygotowane wcześniej blachy wyłożone papierem do pieczenia pozostawiając odstępy. Ja nakładam porcje łyżką do lodów bo tak jest najwygodniej.

5. Przygotowane kulki ciasta pieczemy w 175 st C przez 14-16 minut w zależności od wielkości ciastek. Po upieczeniu studzimy przez ok 10 minut. Gotowe.

Tagi:

ciasteczka