SUPERPRZEPIS

Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą Więcej zdjęć (5)

Lekki, aromatyczny i zdrowy obiad czyli gotowany na parez pstrąg w towarzystwie orzeźwiającej salsy ananasowo-ogórkowej poleca się na letnie obiady :D

Składniki:

Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą

 

  • 4 filety z pstrąga łososiowego (po 180- 200 gra każdy)
  • 4 plasterki imbiru
  • Garść kolendry
  • 4 łyżeczki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • Sok z ½ limonki
  • Sól, pieprz
  • Salsa ananasowa z ogórkiem:
  • ½ ananasa
  • Sok z 1 limonki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek długi lub 2 gruntowe
  • Szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą
Pstrąga myjemy, osuszamy oprószamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy ze sobą sos rybny, sok z limonki, pokrojony w paseczki imbir, sos słodko kwaśny i natkę kolendry. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pstrąga i odstawiamy na 15 minut.

Każdy kawałek pstrąga zawijamy w kawałek pergaminu, zwijamy w paczuszkę i układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy 8-10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy salsę – ananasa obieramy, usuwamy zdrewniałą część i kroimy w drobną kostkę. Umytego ogórka kroimy na pół, osuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy go w kostkę i dodajemy do ananasa. Cebule czerwoną kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokrojonym ananasem i ogórkiem. Całość doprawiamy sokiem z limonki i ewentualnie szczyptą cukru. 

Ugotowanego pstrąga przekładamy w papierze na talerze , obok podajemy salsę i cząstki limonki (opcjonalnie ) i serwujemy, smacznego :D
Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą
Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą
Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą
Pstrąg łososiowy gotowany na parze z salsą