kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Mrożony deser banoffee pie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeżeli lubicie angielski banoffee pie, koniecznie wypróbujcie mojego przepisu na jego letnią odsłonę

Mrożony deser banoffee pie

Składniki:

Mrożony deser banoffee pie

 

  • składniki:

 

 

  • 400 g słodzonego mleczka skondensowanego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • ponadto:

 

  • 2 banany
  • 100 g herbatników
  • 40 g płatków czekoladowych (użyłam Decorady)

Sposób przygotowania:

Mrożony deser banoffee pie

ETAP 1:

Przygotuj podłużną foremkę w kształcie rynienki lub podłużną keksówkę. Dno oraz boki wyłóż folią spożywczą. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Mleczko i jogurt wymieszaj w misce ręczną trzepaczką. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do foremki.

Banany pokrój na plasterki, herbatniki pokrusz. Równomiernie rozłóż banany, herbatniki i płatki czekoladowe na masie. Delikatnie wciśnij łyżką aby dodatki równomiernie się rozłożyły w foremce. Wygładź wierzch i wstaw deser do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Gotowy deser krój na grube plastry i podawaj polany sosem toffi.


Tagi:

desery banany